יחידות אחסון הן חלק בלתי נפרד מכל סביבת עבודה. ובמיוחד כאשר מדובר בסביבות עבודה שבהן נעשה שימוש בחומרים שעלולים להתפוצץ, להידלק,להרעיל את הסובבים ולסכן אותם בדרכים נוספות – להגנה על התכולה יש חשיבות קריטית.
להלן נסקור מספר סוגים של ארונות בטיחות, נדון בדרישות הרגולטוריות, ונבין כיצד יחידות אחסון מוגנות כאלה יכולות לסייע לעסק בעמידה בדרישות פקחי בטיחות וחברות ביטוח.
אילו סוגים של ארונות בטיחות יש?
באופן כללי, ארונות בטיחות עשויים לשמש ל- אחסון ציוד בטיחות חיוני, חומרים מסוכנים, ואפילו מסמכים חשובים. ארונות כאלה בדרך כלל עשויים מחומרים יציבים מאוד ובשיטות ייצור מתקדמות, ותכונותיהם הופכות אותם לאידיאליים לשמירה על תכולתם, על בטיחות העובדים ועל בטיחות העסק. הנה כמה דוגמאות:
ארונות לחומרים דליקים: יחידות שבהן ניתן לאחסן חומרים שעלולים להתלקח בקלות, כמו כוהלים, דלקים, גזים דליקים, חומרי בעירה וכדומה. ארונות כאלה כוללים מנגנוני נעילה מאובטחים ועשויים מחומרים שעמידים בפני אש, וכך מצמצמים את הסיכון שהחומרים הדליקים השמורים בפנים יתלקחו.
ארונות לאחסון כימיקלים: יחידות לאחסון חומרים כימיים שונים שעשויים להיות מסוכנים, רעילים, חומציים וכדומה. בארונות אלה קיימת שכבת הגנה מפני קורוזיה בחלקים הפנימיים והחיצוניים, וחלקם עשויים לעיתים מחומרי גלם שאינם מתכתיים, כגון פוליאתילן, וכך מתאימים לאחסון כימיקלים אגרסיביים במיוחד.
ארונות מסמכים: גם שמירה על ניירת משרדית עשויה להיות לפעמים משמעותית ביותר, למשל כאשר מדובר במסמכים המכילים פרטים אישיים של לקוחות או מידע סודי אחר. יחידות אחסון מוגנות מאפשרות אחסון בטוח של חומרים רגישים ובמקרים מסוימים גם עמידים בפני אש.
אלה כמובן רק דוגמאות וניתן לקרוא עוד על סוגי ארונות בטיחות.
דרישות רגולטוריות לארונות בטיחות
על מנת שארון מסוים ייחשב כארון בטיחות עליו לעמוד במספר דרישות רגולטוריות. דרישות אלה אמנם משתנות בהתאם לסוג הארונות ומטרת השימוש בהם, אך באופן כללי ניתן לומר כך:
- עמידה בתקנים: ארונות בטיחות חייבים לעמוד בתקני מכון התקנים הישראלי ותקנים בינלאומיים אחרים (למשל, תקן מנהל הבטיחות והבריאות בעבודה האמריקאי). במקרים מסוימים קיימות גם דרישות רגולטוריות של גופים נוספים, כגון המשרד להגנת הסביבה, פיקוד העורף, כיבוי אש וכן הלאה. יש לוודא מהן הדרישות הספציפיות המתאימות לכל צורך.
- סימון ותיוג: גם הארונות וגם תכולתם חייבים להיות מסומנים בצורה ברורה על מנת למנוע בלבול וטעויות.
- סדר וארגון: ברוב הארונות קיימות מגבלות נפח או משקל על המדפים ואין לחרוג מהם, כדי להקטין את הסיכון לקריסת המדפים או נפילת התכולה.
- אוורור: בעיקר כאשר מדובר בכימיקלים אך גם עם חומרים מסוכנים אחרים, מערכות אוורור מתאימות צריכות להיות משולבות בארונות.
- מערכות נעילה: ארונות בטיחות חייבים להיות מצוידים במנגנוני נעילה מאובטחים כדי לוודא שרק מורשי גישה שהוכשרו מבעוד מועד לעבודה עם תכולת הארונות יוכלו לגשת לחומרים המאוחסנים בהם.
כיצד ארונות בטיחות מסייעים בעמידה בדרישות פקחי בטיחות וחברות ביטוח
ארונות בטיחות העומדים בדרישות הרגולטוריות מסייעים לעסקים, לחברות ולארגונים המשתמשים בהם לעמוד הן בדרישות של פקחי בטיחות והן באלה של חברות הביטוח. בין היתר:
- אחסון בטיחותי של חומרים מסוכנים ושל ציוד בטיחות מקטין את הסיכון לתאונות ונזקים שעלולים לפגוע בעובדים, במבנה או בציוד, וכמובן בתכולה עצמה שעשויה להיות יקרה (כמו חומר כימי שעלותו גבוהה), מסוכנת (כגון חומר דליק או רעיל) או רגישה (כמו מסמכים סודיים).
- שימוש בארונות בטיחות שעומדים בתקנים מחמירים מבטיח עמידה בדרישות החוק ובתקנות.
- הסדר והארגון של הציוד בארונות מאפשר תגובה מהירה במצבי חירום.
- ארונות בטיחות מגנים על נכסים יקרי ערך ומסמכים חשובים.
- כמו כן ארונות בטיחות מסייעים בתיעוד ומעקב אחר השימוש בחומרים המסוכנים.
ובמילים אחרות, שימוש בארון שאיננו בטיחותי עלול לגרור קנסות וסנקציות אחרות על העסק, ובמקרה של תאונה אף להוביל לאי עמידה בתנאי פוליסת הביטוח.
סיכום
לא כל יחידת אחסון היא ארון בטיחות תקני שיכול להגן בצורה טובה על התכולה, על העובדים או על העסק. עליה להיות בנויה מחומרים מסוימים, לעיתים לכלול מערכות נוספות, ולעמוד בתקנים המחמירים ביותר. רק כך ניתן יהיה גם לעמוד בדרישות של פקחי הבטיחות וחברות הביטוח, וחשוב מכך: להפחית את הסיכונים וליצור סביבת עבודה בטוחה.