צור קשר
אחסון סוללות בטוח

לא, לא במקרר. גם לא במקפיא. לא רק שהמנהג הנפוץ של אחסון סוללות ביתיות בצורה כזו הוא שגוי, כשאפילו יצרניות הסוללות בעצמן ממליצות להימנע מכך – על אחת כמה וכמה אין לאחסן כך סוללות תעשייתיות. אז איך כן לאחסן אותן? מה הסכנות הטמונות באחסון לא נכון, ומהם התקנים והתקנות לאחסון אופטימלי של סוללות? תיכף נבהיר את הכול.

מה כבר יכול לקרות? הסכנות שבאחסון שגוי

אחסון סוללות בטוח הוא תנאי קריטי לשמירה על סביבת עבודה בטוחה. להלן כמה סכנות פוטנציאליות שעלולות להתרחש במקרה של אחסון לא נכון:

  • הסוללות עלולות להתלקח, ואולי אפילו להתפוצץ. סוללות ליתיום-יון, לדוגמה, ידועות בהיותן רגישות ביותר לטמפרטורה; כך שאחסון לא נכון שלהן עלול לגרום להן להתלקח מעצמן ובמקרים מסוימים גם להתפוצץ – ואף לגרום לסוללות סמוכות, למשל כאלה שמאוחסנות לצידן. זהו המצב גם כשמדובר בסוגים אחרים של סוללות, ומדובר בסכנה חמורה שבעתיים כאשר מדובר בסוללות פגומות או כאלה שטעונות יתר על המידה. 
  • סוללות מסוימות מכילות חומרים כימיים כגון קדמיום, עופרת, אבץ, מנגן, ניקל, כסף, כספית או ליתיום. במקרה של נזק פיזי שנגרם לסוללה המכילה חומרים כאלה, הם עלולים להשתחרר מן הסוללה, להישפך או להתנדף, לגרום לזיהום סביבתי ואף לפגוע חלילה באנשים שנמצאים בסביבה: ולכן כדאי יהיה להשתמש בציוד מקצועי להגנת פנים.
  • הסוללות מאוחסנות בצורה מבולגנת כשאחת נוגעת בשנייה? כדאי לדעת שמגע בין קטבים שונים של סוללות יכול לגרום לקצר חשמלי, מה שעלול להוביל לחימום יתר ולפיצוץ או ליצירת ניצוצות שיובילו לשריפה. 
  • במקרים מסוימים הסכנה היא לא בסוללות עצמן אלא בחומרים שמאוחסנים ביחד איתם. לדוגמה, בגיליונות בטיחות של סוללות אלקליות מסוימות מצוין שיש להפריד אותן מחומרים מחמצנים חזקים.
  • סכנה נוספת של אחסון לא נכון היא לאו דווקא פיזית אלא כלכלית: כאשר סוללות מאוחסנות בתנאים לא מתאימים, הן עלולות לאבד חלק מהאנרגיה האצורה בהן וכך חיי המדף שלהן יתקצרו משמעותית. במיוחד כאשר קיימת לחות גבוהה בסביבה, היא עלולה להוביל לקורוזיה של הציפוי ושל המגעים – ואז הסוללות תהיינה פשוט חסרות ערך.

ארונות בטיחות מתאימים לאחסון סוללות בבטחה

קיימים סוגים שונים של ארונות בטיחות שבהם ניתן לאחסן סוללות באופן בטוח. ארונות כאלה יכולים להיות עשויים מחומרים עמידים לאש ו/או מצופים בחומרים כאלה, לעיתים מותקנות בהם מערכות כיבוי פנימיות או מערכות נידוף. ובמקרים רבים תהיינה בהם גם מערכות בקרה על טמפרטורה ולחות, על מנת לוודא שתנאי אחסון הסוללות בהן הם אופטימליים. 

תקנות ותקנים לאחסון סוללות

התנאים המדויקים לאחסון אופטימלי של סוללות משתנים ותלויים בסוגי הסוללות עצמן (נטענות, לא נטענות, מכילות חומרים שונים וכו'). יחד עם זאת אפשר לומר כמה דברים כלליים על אחסון של סוללות:

  • קיימים תקנים בינלאומיים כמו UN38.3 ו-IEC 62133 המגדירים את דרישות הבטיחות לאחסון סוללות, כולל בדיקות לחום יתר, קצר חשמלי, ועמידות בפני פיצוץ. חשוב להכיר את התקנים המדויקים והמעודכנים, ולעמוד בהם.
  • גם החברות המייצרות את הסוללות מספקות הנחיות מפורטות לאחסון בטוח של מוצריהן, לרבות טמפרטורות מומלצות לאחסון, דרישות אוורור ואמצעי בטיחות נוספים. על פי תקנות הבטיחות בעבודה התשנ"ח-1998, יש לעיין בגיליון הבטיחות של כל סוללה, שאמור להיות מסופק על ידי היצרן, וליישם את ההמלצות המצוינות בו לגבי אחסון, מאצרות, אוורור, טמפרטורה, לחות, דרכים למניעת חשמל סטטי ועוד.

איך לאחסן סוללות?

המוסד לבטיחות ולגהות ממליץ לשמור סוללות במקום קריר ויבש, ולהקפיד שלא לעבור את הטמפרטורה המרבית המומלצת ע"י יצרן הסוללות. כמו כן יש למנוע את התחממות הסוללות כתוצאה מטלטולים גסים, נפילות מגובה, פגיעות מכניות וכדומה מפאת סכנה לדליקה פוטנציאלית. אחסון נכון עשוי למנוע פגיעות פיזיות בסוללות, וכך לצמצם את הסיכון להיווצרות דליקות או נזילות של חומרים מסוכנים בסביבה התעשייתית. כמו כן יש להגן על קטבי הסוללות על מנת למנוע קצרים חשמליים (למשל על ידי הכנסת כל סוללה בנפרד ליריעת פלסטיק), ולהרחיק את הסוללות מחומרים שאינם תואמים ועלולים להגיב איתם. בנוסף, בעת אחסון סוללות בתוך ארונות בטיחות יש להקפיד על שילוט ותיוג נאותים על מנת למנוע בלבול וטעויות. 

סיכום

סוללות הן חלק בלתי נפרד מתחומים רבים בחיינו: מהסמארטפונים שלנו, המשך במכוניות החשמליות שבהן רבים מאיתנו נוהגים ועד לכלי עבודה שמשמשים אותנו בתעשייה. ככל שנשכיל לאחסן אותן בתנאים טובים יותר, כך נשמור טוב יותר על עצמנו ועל סביבתנו.

צרו עמנו קשר באמצעות:


השאירו פרטים ונחזור אליכם