ר נקי הוא מרחב המנוטר ומבוקר בקפדנות, פעולות שמטרתן המוצהרת היא להשיג את השליטה המקסימאלית על רכיבים סביבתיים שונים העלולים להשפיע על האנשים והמוצרים הנמצאים בתוך החדר, כמו גם על אלה הנמצאים מחוץ לו. על אף שניתן להבדיל בבירור בין חדרים נקיים שלחץ האוויר בהם הוא חיובי לבין החדרים שלחץ האוויר בהם הוא שלילי, כל סוגי החדרים הנקיים מתוחזקים ומנוטרים באופן הקפדני ביותר, כשקריטריונים כטמפרטורה, לחות ו / איכות האוויר מבוקרים בקפידה ונשמרים בתנאים המחמירים ביותר. בצד ההקפדה על שימוש בציוד איכותי, סטרילי ומדויק (למשל, מטליות של kimwipes המשמשות במגוון פעולות מעבדתיות שונות), ההקפדה על איכותו של האוויר המצוי בתוך החדר הנקי היא תנאי-בסיס לתפקודו התקין של החדר הנקי. על רמת הניקיון של האוויר בחדרים הנקיים אחראים ה-FFU (Fan Filter Units – המאווררים – מסננים) היוצרים מערכת סינון אוויר המכניסה ומוציאה את האוויר אל החדר הנקי וממנו, תוך שהיא שומרת בקפידה על רמת ניקיון האוויר הנדרש.
סוגי מסנני אוויר והצורך במערכות סינון יעילות
בכל הנוגע לחדרים נקיים, כל גורם זיהום, אפילו בכמותו המזערית ביותר, עלול ליצור השלכות מרחיקות לכת, בין אם על המוצרים הסופיים ותוצאות המחקרים שנערכים בתוך החדר הנקי ובין אם על האנשים והסביבה שמחוץ לחדר הנקי. מערכות סינון האוויר מתוכננות ללכוד את החלקיקים, את המזהמים ואת המיקרואורגניזמים שנישאים ומועברים באמצעות האוויר ולהבטיח, כי האוויר (בתוך החדר ובסביבותיו) יישאר טהור ונקי מהחומרים המזיקים. שני סוגי מסנני אוויר, HEPA ו-ULPA, נמצאים כיום בחוד חנית טכנולוגיית סינון האוויר, כשהם עומדים על המשמר ומבטיחים את ניקיון האוויר בחדרים ובסביבות בהן הדבר נדרש.
קווי הדמיון וההבדלים בין מסנני האוויר השונים
למרות שמסנני ULPA ו-HEPA חולקים ביניהם מאפיינים רבים, הם שונים זה מזה במספר היבטים מכריעים. שני סוגי המסננים משתמשים בשכבות צפופות של סיבים כדי ליצור סינון ברשת עדינה שלוכדת ומסירה מזהמים כאשר אוויר נדחף דרכה. בדומה למסננים הסיביים האחרים (למשל, אלה הפועלים במסכות המגן) גם מסנני HEPA ומסנני ULPA משתמשים בשילוב של שלוש שיטות מכאניות עיקריות כדי ללכוד את המזהמים – הנעיצה (impaction), הלכידה (interception) והדיפוזיה (diffusion). בעוד שהנעיצה והלכידה הן השיטות הסינון האחראיות לאיסוף החלקיקים הגדולים יותר, הדיפוזיה היא האחראית על איסוף החלקיקים הקטנים יותר.
ההבדלים בין שני סוגי מסנני האוויר:
מסנני ה-ULPA מסוגלים ללכוד חלקיקים קטנים יותר מאשר מסנני ה-HEPA – מסנני ה-ULPA מוגדרים כיעילים ב-99.999% בהסרת חלקיקים בקוטר 0.12 מיקרון ומעלה, בעוד שמסנני ה-HEPA מוגדרים כיעילים ב-99.97% לסילוק חלקיקים בקוטר 0.3 מיקרון ומעלה.
דירוג יעילותם הגבוהה יותר של מסנני ה-ULPA נובע מהצפיפות המוגברת של סיבי המסנן, דבר המגביל את זרימת אוויר לזרימה שהיא עד ל-50% ממסנני ה-HEPA ואף מצריך כוח רב יותר לדחיפת והזזת האוויר מצידו האחד של המסנן לצידו השני (דבר, שבפשטות, הוא היוצר את פעולת הסינון).
מסנני ה-HEPA הינם בעלי אורך חיים של עד לעשר שנים, בעוד שאורך החיים הטיפוסי והיעיל של מסנן ULPA ינוע בין חמש שנים לשמונה.
אז איך, לאחר כל אלה, בוחרים את מסנן האוויר המתאים?
קפדנות הינה הערך הנדרש ביותר כאשר המדובר בחדרים נקיים ובניקיון האוויר שבהם. אבל, בעת בחירת מסנן האוויר, רצוי לשים אותה בצד ולא לבחור בגללה, אוטומטית, במסנן ULPA, אם הדבר אינו נדרש. כפי שכתבנו, יכולות הסינון המשופרות של מסנן ULPA מגיעות כשהן מלוות בהגבלת זרימת האוויר ובצורך בהפעלת כוח רב יותר לשם העברת האוויר מצד אחד של המסנן לצידו השני – חסרונותיו היחסיים של סוג מסנן זה, במיוחד כאשר אתם משתמשים בו שלא לצורך.
כך שבשורה התחתונה, בחירת מסנני האוויר המתאימים לחדרים נקיים תוכתב, בראש ובראשונה, על פי התקנים הרלוונטיים ליישומים שבחדר הנקי הספציפי שלכם, ואין צורך לבחור במסננים שהם מעבר לדרישות אלו.