מהן שיטות הסטריליזציה הקיימות לחדרים נקיים?

על אף שנהלי ההכנה הנאותים בבתי מרקחת (המבוססים על USP 797) מיושמים על ידי בתי המרקחת, מעבדות בתי חולים ומתקני בריאות אחרים כבר שנים, עניין השמירה על סטריליות עדיין מהווה מקור שכיח לבלבול. ומכיוון שבני אדם הם המהווים את המקור הגדול ביותר לזיהום בחדרים נקיים, בדרך כלל, יתרחש בנוגע לחיטוי תהליך שאותו יש לנטר, להעריך ולשפר בזהירות רבה. אולם, מצד שני, כשבריאותם של המטופלים וחייהם עומדים על הפרק, מן הסתם, קיימת החובה לכך שהחדרים הנקיים עצמם, כמו גם הכלים, הציוד וחומרי הניקוי שמשמשים אתכם יהיו סטריליים לגמרי.

המידע שנביא להלן מהווה סקירה כללית של אמצעי החיטוי והסטריליזציה השונים, וכל שינוי או חריגה מנהלי ההפעלה הסטנדרטיים שלכם אינה אמורה להתבסס על מידע זה, אלא על בדיקת ההתאמה הספציפיות שלכם.

חיטוי באמצעות קיטור

השיטה הנפוצה והאמינה ביותר לסטריליזציה בחדרים נקיים היא השימוש בקיטור. זוהי השיטה הפופולרית ביותר, לא רק מכיוון שהיא יעילה במיוחד, אלא גם בגלל שהיא מאד חסכונית. והנה פרט חשוב ביותר – שיטת חיטוי זו אינה מבוססת על שימוש בכימיקלים, ולכן היא מאד אקולוגית ובטוחה לעובדים.

יש להשתמש בקיטור לפרקי זמן ספציפיים ובלחצים הספציפיים לחומר המטופל (מתכת, בד וכן הלאה). הקיטור יעיל למדי מכיוון שהוא הורג את מרבית סוגי המיקרואורגניזמים במהירות, כולל חיידקים, עובש, שמרים, וירוסים, פרוטוזואה ואצות (כולל נבגי חיידקים) והוא מסוגל לחדור גם לעומק משטחים (למשל, בדים).

בדרך כלל, הקיטור מיושם בחדרים נקיים בשימוש באוטוקלאב (דוד עיקור). אוטוקלאב משתמש בלחץ הגבוה ובחום כדי לחטא בקיטור ציוד מעבדה, לבוש רב פעמי ורכיבי ציוד. השימוש בלחץ מעלה את טמפרטורת המים מעל לנקודת הרתיחה והופך את אדי המים ליעילים בהריגת מרבית המיקרואורגניזמים.

למרות שהחיטוי בקיטור נפוץ, נוח וחסכוני, יש נקודות שעליהן יש להקפיד כדי להבטיח שיכולת החיטוי של הקיטור תישאר יעילה. לדוגמה, נוכחות אוויר במחזור החיטוי עלולה להפחית את חדירת הקיטור בחומרים המעוקרים, כך שנדרשות בדיקות תקינות שגרתיות של קיום אוויר במהלך פעילות מכשיר הקיטור המחטא.

עיקור באמצעות חום

עיקור בחום עושה שימוש באוויר מחומם עם מים בכמות מינימאלית או ללא מים כלל. למרות שהוא פחות נפוץ מהקיטור כשיטת חיטוי, הוא מציע למשתמשים בו רבים מהיתרונות של החיטוי בקיטור, ואפילו יש לו כמה יתרונות נוספים על פניו:

הוא דורש פחות תחזוקה, מכיוון שאין צינורות מים והוא משתמש רק במשאב אחד – חשמל

הוא חוסך מקום, מכיוון שאין צורך בצינורות המים ובניקוז שעלולים לתפוס מקום

הוא משתמש בטכנולוגיה פחות אינטנסיבית, דבר שגורם לצורך בתיקון ובתחזוקה פחות תכופים ממכשירי החיטוי בקיטור

בסטריליזציה של חפץ, החום שנספג על ידי חלקו החיצוני של החפץ, מעביר את החום לכיוון מרכזו של החפץ בהדרגה, עד שכל החפץ מגיע לטמפרטורה הנדרשת לחיטויו. טמפרטורה, זו, כמובן, תלויה בחומר ממנו עשוי החפץ העובר חיטוי.

חיטוי באמצעות כימיקלים

פריטי ציוד מסוימים בחדר הנקי, כגון מכשור רפואי עדין, אינם מסוגלים לסבול את חום הקיטור או החיטוי בחום יבש. במקרה זה, יהיה צורך להשתמש בכימיקלים לצורך החיטוי.

הכימיקל הנפוץ ביותר בשימוש לצורך כך הוא גז אתילן אוקסיד (EtO). החפצים המחוטאים ממוקמים בתא ואקום (בדומה לחיטוי בקיטור), האוויר נשאב ממנו ומוחלף ב-EtO. לאחר משך הזמן שנקבע לחיטוי (בהתאם לסוג החפץ ולחומר ממנו הוא עשוי), הגז המחטא נשאב ומוחלף באוויר רגיל.

שיטת חיטוי זו טומנת בחובה סיכונים גדולים, שכן היא מסוכנת מאד לבני אדם. היא גם פחות יעילה, מכיוון שחפצים שטופלו בגז המסוכן חייבים להיות מבודדים במהלך תקופת נידוף הגז (שבדרך כלל, עומדת על כשבוע ימים, אך עלולה להימשך גם עד 14 ימים עד שרמות ה-EtO נעלמות לגמרי). זוהי הסיבה לכך, שה-EtO רק לעיתים רחוקות משמש לסטריליזציה של ביגוד לחדר נקי ונדרשת רכישה של לבוש נוסף, בכדי להתאים למחזור החיטוי והנידוף הארוך שהוא מספק.

בחיטוי משטחים וציוד נעשה שימוש בכימיקלים נוספים (כדוגמת מי חמצן, למשל) וחומרים חדשים תמיד מפותחים. בשימוש בכימיקאלים המחטאים למיניהם על משטחים גם חשוב לשים לב לסוג המטליות / מגבונים המשמשים לצורך יישום הכימיקל הנוזלי או ניגובו, ולבחור במגבונים איכותיים ונטולי מוך (כדוגמת מטליות KIMWIPES) על מנת להבטיח שלא יישארו לאחר הניקוי והחיטוי חלקיקים זרים שונים.

חיטוי באמצעות קרינה

כיום, משתמשים בחיטוי באמצעות קרינה בחיטוי מרבית פריטי הלבוש המיועדים לשימוש בחדרים נקיים. הסוגים השונים של הקרינה המחטאת כולל קרני גמא, אור אולטרה סגול (UV) וקרני רנטגן שמגלים יעילות בחיסול חיידקים. חיטוי באמצעות הקרינה פועלת על ידי השמדת ה-DNA של מיקרואורגניזמים והופכת אותם ללא מזיקים. על אף שחיטוי בקרני UV נחשב כשיטה בטוחה יותר מקרני גמא ו / או קרני רנטגן, יכולות החדירה של קרני ה-UV פחותות משל האחרות. לכן, השימוש בהן מתמקד, בעיקר, באזורים קטנים ובמשטחים קשים.

לקרני הגמא ולקרני הרנטגן יכולות חדירה וחיטוי גבוהות יותר, דבר שהופך אותן ליעילות מאד בסטריליזציה, אולם גם למסוכנות הרבה יותר לבני האדם.

קיימת תפישה מוטעית נפוצה שגורסת כי כל הסטריליזטורים מסוגלים להתאים לכל צורך או לכל ציוד, אבל, כאמור, תפישה זו מוטעית מיסודה. כך שעדיין תצטרכו להתמודד עם הצורך למצוא ולדייק את שיטות החיטוי המתאימות לכם, בהתאם לצרכיכם הייחודיים.

 

צרו עמנו קשר באמצעות:


השאירו פרטים ונחזור אליכם