לפי תקן ISO, חדר נקי הוא חדר שבו ריכוז החלקיקים המצויים באוויר מבוקר ומנוטר והחדר-עצמו תוכנן ונבנה, מלכתחילה, באופן המאפשר בקרה וניטור כמות החלקיקים הזרים המצויה באוויר החדר. בהתאם לכך, התקן מסווג את סוגי החדרים הנקיים לתשע דרגות ניקיון שונות -ISO-1 הינה דרגת הניקיון המחמירה והגבוהה ביותר בעוד ש- ISO-9הינה הדרגה הנמוכה ביותר והיא מתייחסת, למעשה, לחדר רגיל לגמרי שהוא נטול כל בקרה על חלקיקים מזהמים. כללי היגיינה בחדר נקי, בדומה לרמות ההקפדה הנדרשות הנוגעות לרכיבים אחרים (כגון מתכלים לחדר נקי או ציוד לחדר נקי), מוכתבים על פי רמת הניקיון של החדר הנקי, אשר זו, בתורה, נקבעת על פי מטרותיו של החדר הנקי והשימוש שנעשה בו.
נהלי לבוש וכללי היגיינה בחדר נקי
סביבותיו של חדר נקי אינן דומות לאף סביבה אחרת, זאת, מאחר וחדר נקי, בהגדרתו, מגיע עם אתגרים ודרישות ספציפיות מאד לבנייה, לסיווג ולמטרה. לא רק שמתכנן החדר הנקי, הבונה אותו והמפעיל אותו זקוקים להבנה מעמיקה של התקנות הספציפיות לסביבה זו, אלא גם כל מי שעתיד להיכנס לחדר אמור להיות מודע (ומיודע) בכללי ההתנהגות, הלבוש וההיגיינה שניקיונו של החדר מחייב אותו בהם. לשם כך, יש לקבוע מערכת ברורה של כללים ונהלים, המגבילה את כמות החלקיקים שבאוויר החדר וממשיכה לקיים את החדר הנקי כחדר כזה. כפי שהוזכר קודם, ישנן תשע דרגות ניקיון, ולכל אחת מהן פרוטוקולי ניקיון, לבוש והתנהגות משלה. יחד עם זאת, ריכזנו מספר כללים בסיסיים שמסוגלים להוות את פרוטוקול הלבוש, ההתנהגות וההיגיינה הבסיסי עבור חדרים נקיים:
אין להכניס חפצים אישיים מהחוץ אל חלל הסביבה המבוקרת. אם קיים צורך נקודתי להכניס חפצים מסוימים, יש להכניסם לחדר הנקי כשהם חבויים ושמורים כל העת מתחת לביגוד הייעודי של החדר הנקי.
אין לאכול, לעשן או ללעוס מסטיק בתוך החדר הנקי. בנוסף, אין להשתמש באיפור, בבושם או באפטר שייב בחדר זה. כל אחת מהפעולות הללו עלולה להכניס זיהומים מיותרים לחדר הנקי ולפגוע בשלמות ניקיונו של החדר.
אין לרוץ או לנוע מהר מהנדרש בתוך החדר הנקי. תנועות מהירות מעוררות סחרור חלקיקים קיימים באוויר וכתוצאה מכך, גם לעלייה בסיכון לזיהום המוצרים.
אין להיכנס לחדר הנקי כאשר האדם אינו חש בטוב. גם במצב בריא, האדם אחראי לקרוב ל-70% מהמזהמים שעלולים להימצא בחלל האוויר של חדר, הכנסת חיידקים הקשורים לבעיות בריאות עלולה לזהם לגמרי את אוויר החדר (ואת המוצרים שבו).
יש להקפיד על נהלי הלבישה והסרת הלבוש הנאותים – על אף שמשימות שונות דורשות לבוש ייחודי וייעודי שונה (משקפי בטיחות, למשל), אין להכניס לחדר הנקי אדם שאינו מכוסה לפחות בלבוש הבסיסי לחדר נקי – כפפות, מסיכת פנים, כיסוי נעליים, סרבל וכד'.
יש להקפיד על היגיינה אישית ברמה הגבוהה מהרגיל – אנשים בחדר הנקי חייבים להיות נקיים, גם מתחת לביגוד הייעודי.
כיסוי השיער ושיער הפנים – שערה טועה, שומן שיער, קשקש נושר – כל אלה חלקיקים שאינם רצויים בחדרים נקיים.
אין לעשן לפני הכניסה לחדר הנקי – יש להמתין לפחות 20 דקות לאחר עישון, כדי לאפשר לשאריות העשן להתנדף מהבגדים ומהעור.
אין להישען / לשבת על משטחי העבודה. כאשר אדם או בגדיו נוגעים במשטח אחד ולאחר מכן במשטח אחר, מזהמים מועברים בין שני המשטחים. הדרך הטובה ביותר להימנע מכך, היא להגביל את הנגיעה בציוד ובמשטחים השונים, במידת האפשר, רק לאלה ההכרחיים.
אין לגעת בפנים או בשיער בידיים העטויות בכפפות. אם יש צורך לתחוב קווצת שיער סוררת בחזרה אל מתחת לכובע או לגרד חלק כלשהו בגוף, יש צורך לצאת כהלכה מהחדר הנקי, לעשות זאת, ולהחליף את הכפפות טרם הכניסה מחדש לחדר.
לסיכום
מובן מאליו כי כל עליה בדרגת הניקיון הנדרשת תצריך אדפטציה של כללים אלה למצב הניקיון הרצוי, אולם כבסיס וכקו מנחה לגיבוש פרוטוקול משלכם – הם יספיקו.