אנחנו חיים בתקופה בה המודעות הסביבתית גבוהה מאי פעם, וכפי שקיימת דרישה הולכת וגוברת לפתרונות "ירוקים" בתחומים רבים ושונים בחיינו, כך גם בתחום ניקוי וחיטוי של משטחים וחללים נקיים. בפרט בתחום זה, הצורך בחומרי ניקוי ובשיטות ניקוי נובע משלוש סיבות:
- שמירה על סטריליות החלל הנקי.
- שמירה על בריאות העובדים באותם חללים נקיים.
- וכמובן, מניעה (או לפחות צמצום מרבי) של פגיעה בסביבה.
השילוב בין שמירה על סביבה סטרילית לבין עמידה בתקנים סביבתיים מחמירים הפך להיות אתגר מהותי בתעשיות מסוימות. אך אלה שיעברו לשיטות ניקוי וחיטוי ידידותיות לסביבה יגלו שבהחלט אפשר לתפוס את כל הציפורים במכה אחת: גם להקפיד על ניקיון החלל, גם לשמור על סביבה בטוחה עבור העובדים וגם למנוע נזקי זיהום סביבתיים פוטנציאליים – וכל זה תוך התייעלות כלכלית ואפילו שיפור תדמיתי.
השפעת חומרים כימיים על הסביבה והצורך בחלופות ירוקות
כשחושבים על חומרים כימיים נהוג להמליץ על כפפות מתאימות לסוג העבודה ורמת הסיכון מתוך מחשבה על הנזק הפוטנציאלי לידיים של העובדים, אך שימוש בחומרים כימיים לניקוי ולחיטוי של חללים סטריליים עשוי להיות כרוך גם בשחרור של רעלנים לסביבה. חומרי ניקוי סטנדרטיים המיועדים להילחם בזיהומים, עשויים דווקא לזהם את מי התהום, לזהם את האוויר ואף לפגוע במערכות ביולוגיות רגישות. כאלה הם חומרים כמו כלור, אקונומיקה ותרכובות אחרות שנמצאות בשימוש תדיר: מסוכנים לא רק לסביבה, אלא גם לבריאות האדם.
הצורך בחלופות ירוקות נובע מהרצון למזער את הנזקים הללו. שימוש בטכנולוגיות שמבוססות על חומרים טבעיים ועל עקרונות פיזיקליים מאפשר שמירה על סטריליות ברמה גבוהה מבלי לפגוע בסביבה ומבלי להותיר שאריות כימיות מזיקות. כלומר, אלה פתרונות שעונים על שלוש הסיבות שהוזכרו לעיל: גם מקטינים את 'טביעת הרגל האקולוגית' של תהליכי הניקוי, גם מבטיחים סביבת עבודה בטוחה יותר לעובדים, וגם מפחיתים את הסיכון לזיהומים בשלב הייצור.
אתגרים ופתרונות באימוץ טכנולוגיות ניקוי ירוקות בתעשייה
אחד האתגרים המרכזיים הניצבים בפני חברות מסוימות שעושות שימוש בחדרים נקיים הוא התאמת טכנולוגיות חדשות לתהליכים הקיימים. לדוגמה, חברה שתרצה לרכוש מערכת חיטוי אוטומטית חדשנית שעושה שימוש באנזימים מיוחדים או בקרינת UV, עלולה לגלות שמדובר בהוצאה גדולה עבור המערכת עצמה ועוד הוצאה משמעותית עבור ההתקנה וההטמעה שלה בתוך התשתיות הקיימות של החדר הנקי. בכל זאת, התאמת תשתיות חדרים סטריליים היא לא עניין זול, וההוצאה הגבוהה עלולה להרתיע את מקבלי ההחלטות.
יחד עם זאת, הנה שני דברים שחשוב לזכור:
- גם אם מדובר בהוצאה גבוהה יחסית, בדרך כלל מדובר בטווח הקצר. לאורך זמן, עלויות התפעול עשויות דווקא לקטון בצורה משמעותית בזכות החיסכון במים, בכימיקלים או בכוח אדם.
- לא חייבים להחליף את הציוד או לבצע שינויים מרחיקים לכת בתשתית. אפשר גם להתחיל עם שינוי פשוט של חומרי ניקוי וציוד כמו מטליות או מקלוני ניקוי, וכדומה. צעד כזה לא סותר החלפה עתידית של מכשור, והרבה יותר קל ופשוט לביצוע בטווח הזמן המיידי.
היתרונות הכלכליים של שימוש בטכנולוגיות ניקוי ירוקות בחללים נקיים
לצד היתרונות הסביבתיים והבריאותיים של טכנולוגיות ניקוי ירוקות, יש להן גם פוטנציאל משמעותי לחסוך בעלויות עבור חברות. על אף שפתרונות ירוקים מסוימים עשויים לדרוש השקעה ראשונית גבוהה יותר, הם מספקים חסכון ארוך טווח. ובמקביל, ניקוי המבוסס על שימוש באנרגיה מתחדשת, מים ממוחזרים וחומרים טבעיים עשוי להפחית את הצריכה הכללית של חומרים יקרים ולהקטין את הצורך בתחזוקה שוטפת.
והנה עוד שני יתרונות עקיפים: חברות שמאמצות טכנולוגיות ירוקות משפרות את מעמדן בשוק, שכן הצרכנים והמשקיעים מגלים עניין גובר במוצרים ושירותים שמכבדים את הסביבה; ואימוץ שיטות ניקוי ירוקות לא רק משפר את התדמית הציבורית של החברות, אלא גם מסייע לעמוד בדרישות רגולטוריות מחמירות יותר ויותר הקשורות לשמירה על הסביבה.
סיכום
בעידן שבו תעשיות רבות נדרשות לעמוד בדרישות מחמירות של שמירה על הסביבה, טכנולוגיות ירוקות של ניקוי וחיטוי חדרים נקיים מהוות פתרון אידיאלי. שימוש בחומרי ניקיון המבוססים על חומרים טבעיים ואימוץ טכנולוגיות ניקוי מתקדמות, וכמובן שימוש בציוד ניקיון לחדר נקי, מאפשר לשמור על רמת סטריליות גבוהה בחללים נקיים מבלי לפגוע באיכות הסביבה, בבריאות העובדים או ברמת הניקיון. ואם נוסיף לכך את הרווח התדמיתי והתפעולי, מדובר בצעד אסטרטגי משתלם וכדאי מכל הבחינות.