חדר נקי

החדרים הנקיים ממלאים תפקיד חיוני באמצעות יצירת חלל שבו רמות הזיהום ממוזערות למינימום האפשרי – ובכך תורמים להשגת מטרת החדר הנקי. כך שבקרת האיכות במעבדות ובחדרים נקיים חיונית על מנת להבטיח ניסויים, מחקרים מדויקים או תנאי ייצור מתאימים, וההיבט המרכזי בשמירה על הסטנדרטים הגבוהים לאיכות הוא בחירת הציוד המתאים לחדר הנקי. 

בקרת האיכות במעבדות ובחדרים הנקיים

בקרת האיכות במעבדות ובחדרים הנקיים מתייחסת לשמירה על עקביות, אמינות ודיוק במהלך פעילויות מחקר, בדיקה או ייצור. בדרך זו, ניתן להבטיח שהתוצאות לא תשתנינה ותושפענה מזיהום, מהשפעות חיצוניות או מגורמים אחרים. עקרון זה מהווה את אבן היסוד למחקר ולייצור שתעשיות רבות (כדוגמת תעשיית התרופות, האלקטרוניקה והביוטכנולוגיה) נסמכות עליהן לצרכי התפתחות ופיתוח מוצרים.

ציוד לחדר נקי

ציוד לחדר נקי (כמו גם ציוד מעבדה) מהווים חלק משמעותי ובלתי נפרד מבקרת האיכות במעבדות ובתעשיות שנשענות על דיוק. החדרים הנקיים מספקים סביבות עבודה / מחקר / פיתוח / ייצור שרמות הזיהום בהן מנוהלות ומנוטרות באופן הקפדני ביותר. לכן, לבחירת ציוד המותאם במיוחד לשימוש בחדר הנקי ישנה השפעה ישירה על איכות המחקר והייצור בסביבות המבוקרות הללו.

בחירת הציוד המתאים לחדר הנקי

בחירת ציוד מתאים לחדר נקי דורשת התייחסות מדוקדקת למספר גורמים, ביניהם דרישות התעשייה, תהליכים ספציפיים המבוצעים בסביבה ותקני היגיינה ספציפיים הנדרשים ממנה. להלן מספר נקודות מפתח:

1. הבנת הסיווג של חדרים נקיים

ניתן לסווג את החדרים הנקיים לפי רמת ה"ניקיון" שלהם, דבר המסייע לקבוע מהו הציוד הנדרש.

2. חומרי הגלם מהם עשוי הציוד

ציוד המשמש בחדרים הנקיים חייב להיות תואם להגדרת החדר הנקי – קלות לתחזוקה, עמידות בפני קורוזיה, כמו גם עמידות בפני התפרקות ונשירת חלקיקים הם מאפייני מפתח שאליהם יש לשים לב בכל בחירת ציוד מעבדה או ציוד לחדר נקי. בתחום זה,  הבחירות הנפוצות הן נירוסטה, אלומיניום או חומרים מיוחדים מבוססי פלסטיק.

3. עיצוב הציוד

יש לבחור / לתכנן את הציוד באופן שיקל על ניקויו ויצמצם את הסיכון ליצירת החלקיקים או להצטברותם (כגון ציוד עם משטחים חלקים, חיבורים מינימאליים וללא חריצים או סדקים העלולים ללכוד מזהמים).

4. מערכות סינון אוויר

סינון אוויר יעיל חיוני ליצירת סביבות החדר הנקי. יש לוודא שהציוד כולל מסננים מתאימים שיכולים להסיר מהאוויר חלקיקים מזהמים תוך שיפור איכות האוויר שבחלל.

5. עמידה בתקנים

יש לוודא שכל הציוד תואם לתקני סביבות חדרים נקיים הספציפיים לתעשייה, בכדי לעמוד בדרישות הרגולטוריות ובמפרטי התעשייה המתייחסים לתחום העיסוק ולמטרת החדר הנקי.

6. ניתוח ארגונומיה ושימושיות

יש לשקול את האספקט הארגונומי של השימוש בציוד בעת רכישתו. שילוב בין פרקטיות לארגונומיה נכונה יכול לייעל את תהליכי זרימת העבודה תוך הפחתת הסיכון לטעויות אנוש ולאירועי זיהום.

7. תחזוקת הציוד

חשוב לבחור ציוד אותו קל לתחזק, כך שטיפולי התחזוקה יכולים להתבצע מבלי לשבש או לזהם את סביבות החדר הנקי.

8. הצורך בהתאמה אישית

ייתכן, במקרים מסוימים, שמוצרי המדף הקיימים לא יתאימו למטרה הספציפית של חדר נקי זה או אחר. חשוב להיות פתוחים לאפשרות לשנות את הציוד בהתאם לדרישות, ולא לנסות את הדרישות בהתאם לציוד הזמין לרכישה.

לסיכום

בקרת האיכות במעבדות ובחדרים נקיים הינה רכיב אינטגרלי במחקר המדעי והתעשייתי וחלק בלתי נפרד מייצור בתעשיות מסוימות, עובדה ההופכת את הציוד לחדר נקי מתאים לסביבות עבודה אלו לרכיב הכרחי במארג זה. הבנת סיווגי החדרים הנקיים, הכרת החומרים והעיצובים, בחירת המסננים, חשיבה על תחזוקה שוטפת והתאמה אישית של הציוד – ניתן להשיג את המטרה – חדר נקי שמתפקד בהצלחה לאורך זמן!

צרו עמנו קשר באמצעות:


השאירו פרטים ונחזור אליכם