מהי מחלת קרוהן?

מחלת קרוהן (בדומה לקוליטיס כיבית) משתייכת למחלות המעי הדלקתיות (inflammatory bowel diseases) המאופיינות בדלקת כרונית שפוגעת במערכת העיכול, עקב הפרשת חומרים מעוררי דלקת על ידי מערכת החיסון.

על אף שהמחלה עלולה לפגוע בכל אחד מחלקי מערכת העיכול (החל בחלל הפה וכלה בפי הטבעת), אצל כ-75% מהחולים היא תפגע בחלקו האחרון והסופי של המעי הדק (האזור של המעבר מהמעי הדק אל המעי הגס (אזור ה-Terminal Ileum).40%-50% מהחולים יסבלו מפגיעת המחלה במעי הגס ובמעי הדק. 15%-25% יתמודדו עם פגיעה במעי הגס, בעוד שפגיעות בוושט או בקיבה נחשבות לנדירות הרבה יותר. במרבית מקרי הקרוהן, ניתן לראות מוקדים דלקתיים המשולבים באזורים תקינים בדפנות המעי, כשהדלקת עשויה לפגוע בכל שכבות דפנות המעי מהרירית הפנימית ועד לקרום החיצוני שלהם.

מה הם הגורמים למחלת קרוהן?

בדומה לרוב המחלות הנגרמות בשל פעילות-יתר של מערכת החיסון, אף אצל חולי הקרוהן קשה לשים את האצבע במדויק על הסיבה הספציפית שגרמה להתפרצות המחלה. למרות זאת, התאוריה המקובלת כיום בתחום הרפואה גורסת כי התפרצות המחלה מקורה בשילוב של גורמים שאותם ניתן, בגדול, לחלק לשלושה סוגים עיקריים – הגורמים האימוניים, הגורמים הגנטיים והגורמים הסביבתיים.

בנוסף, נמצאו קשרים נסיבתיים נוספים בין הופעת מחלת הקרוהן לתרופות מסוימות, לעישון, להופעתם של זיהומי מעיים, ואפילו נמצא כי ההנקה עשויה לספק "חיסון" מסוים עבור הילד מפני מחלת הקרוהן.

מהם תסמיניה של המחלה?

תסמיניה של מחלת הקרוהן עשויים להשתנות מאדם לאדם, בהתאם לאזור מערכת העיכול שנפגע עקב המחלה. אצל החולים בהם המחלה פגעה במעי הדק, היא עלולה לגרום להופעתם של שלשולים, לעליית החום, לכאבי בטן, לתחושת חולשה כללית ולפגיעה בספיגתם בגוף של רכיבים חיוניים, ביניהם – ויטמינים שונים. אצל החולים שבהם פגעה המחלה בסוף המעי הגס-פי עלולים להופיע פיסורות, פיסטולות ואבצסים מכאיבים.

נוסף על התסמינים הנוגעים למערכת העיכול, תיתכנה פגיעות אף באיברים הנוספים, כדוגמת העיניים, העור, המפרקים ודרכי המרה.

מה נחשבים כ"סימני אזהרה" המחייבים פנייה מיידית לרופא המשפחה?

תסמיני חסימת מעיים (כגון עצירות קשה ומוחלטת והקאות)

עליית חום שמלווּה בכאבי בטן קשים

שלשולים חריפים בתדירות גבוהה

הקאות בתדירות גבוהה

תשישות (שעלולה להופיע, הן בשל התייבשות שמקורה בהקאות ובשלשולים והן בשל אי ספיגת הוויטמינים במעיים)

ירידה חריפה במשקל (בשל אי ספיגת הוויטמינים והמזון במעיים)

כיצד מאבחנים?

החשד לקיומה של מחלת קרוהן יעלה, לרוב, עקב תלונות על כאבי בטן קשים, שלשול בתדירות גבוהה לאורך זמן, על עייפות או ירידה חסרת הסבר במשקל. בכדי לקבוע אבחנה ודאית, נעזרים הרופאים בבדיקות – בדיקות מעבדה והדמיה – בדיקות צואה (כולל בדיקת קלפרוטקטין בצואה), קולונסקופיה, בדיקות CT, בדיקת MRI וכן הלאה.

איך מטפלים בקרוהן?

מדובר במחלה כרונית שאין לה מרפא. אבל כיום, עומד לרשות הרופאים מבחר תרופות גדול שבאמצעותן ניתן להקל על ההתפרצויות ואף להגדיל את טווחי הזמנים העוברים בין התפרצות אחת לבאה אחריה. בחירת התרופה המתאימה או השילוב בין תרופות ייעשו על פי חומרת מצבו של החולה ומיקומם של מוקדי הדלקת במערכת העיכול.

חשוב לציין, כי השיפור במצב, במרבית המקרים, לא יתרחש מיידית, אלא יתפתח בהדרגה ועשוי לקחת אף שבועות וחודשים מתחילת קבלת הטיפול.

ניתוחים וניתוחי סטומה

כ־50% מהחולים יזדקקו, בשלב זה או אחר של חייהם, לניתוח. אלה יבוצעו כשהמחלה אינה מגיבה כהלכה לטיפולים התרופתיים והיא מתבטאת ביצירת היצרויות במעי, בפיסטולות (המחברות באופן לא תקן איברי בטן שונים), באבצסים או בעיכוב הגדילה אצל ילדים. במקרים מסוימים, כשהמדובר במחלה חריפה ודלקת המעי מפושטת, יהיה צורך לנתח את החולה ניתוח סטומה ולהתקין לו שקיות סטומה – הניתוח יוצר חיבור מלאכותי בין המעי לדופן הבטן ומעביר את הפרשת הצואה מפי הטבעת אל שקית מיוחדת המודבקת לבטן המנותח. מרבית המנותחים ייפרדו מהסטומה לאחר מספר חודשים, בזכות ניתוח נוסף לסגירתה.

צרו עמנו קשר באמצעות:


השאירו פרטים ונחזור אליכם