מזרון לפצעי לחץ

אנשים המרותקים למיטתם מסיבות שונות, עלולים להיות מצויים ברמות סיכון שונות להיווצרות של פצעי לחץ. כמובן, לא בכל המקרים המאלצים את האדם לשכב במשך זמן ממושך, יתפתחו  פצעי לחץ. לעיתים קרובות, אל השכיבה הממושכת תתווספנה סיבות נוספות שתעלינה את הסיכון להתפתחות פצעים כאלה. בין הסיבות האפשריות הנוספות המוכרות כיום לרפואה מצויות המחלות המטבוליות, מחלות העצבים והמחלות הניווניות, פציעה בעמוד השדרה, מגבלות פיזיות בתנועה, כשלים ובעיות בזרימת ובאספקט הדם לגפיים וכן הלאה.

אחד מהאמצעים המוגדרים כיעילים בהפחתת הסיכון להתפתחותם של פצעי לחץ (הנוצרים בשל לחץ משקל הגוף בזמן שכיבה ארוכה) הוא מזרון הלחץ. ההבדל המהותי בין מזרון לחץ לבין מזרון רגיל הוא השימוש בחומרים המסייעים בפיזור הלחץ שמפעיל משקל הגוף כנגד המזרן והמפחיתים את העומסים המופעלים על אזורי הגוף השונים. קיימים כיום לא מעט סוגים שונים של מזרונים המתאימים לרמות הסיכון השונות, ולרוב, ההבדלים בין כלל המזרונים הללו יתמקדו בסוגי החומרים מהם עשויות השכבות השונות שמרכיבות מזרונים לפצעי לחץ. 

בחירת מזרון לחץ – מה חשוב לדעת?

על אף שכיום, בזכות הטכנולוגיות השונות, ישנה התקדמות עצומה בכל הנוגע לטיפול ולריפוי בתוצאות (במקרה של פצעי לחץ – טיפול בפצע לחץ קיים לאחר היווצרותו), עדיין, גם הרפואה בת ימינו גורסת כי הדרך היעילה ביותר לטיפול, היא מניעת ההגעה למצב שבו טיפול זה נדרש.

סקירה מחקרית שנערכה לפני מספר שנים עסקה באמצעי מניעת פצעי הלחץ השונים וביעילותם, והביאה מספר נתונים שאותם חשוב לדעת לפני בחירת מזרון לחץ, או, בכלל, לפני בחירת כל אמצעי / ציוד אחר.

יעילותם של מזרונים לפצעי לחץ במניעת פצעי לחץ

ארבע סקירות (מתוך 68 מחקרים הכוללים 18,174 משתתפים) מדווחות על עדויות ישירות ל-27 השוואות בין 12 סוגי משטחי תמיכה בהתמקדות בקריטריונים הבאים – קיומים של פצעי לחץ, הזמן עד להופעת פצעי הלחץ, נוחות המטופל, שיעורי תופעות לוואי, איכות חייו של המטופל ויחס עלות – תועלת.

(1) התפתחות פצעי לחץ – הסקירה הכללית כללה עדויות ישירות ל-27 השוואות שברובן (19/27) יש ראיות שוודאותן נמוכה מאד הנוגעות להפחתת הסיכון לפצעי לחץ באמצעות השימוש באמצעים השונים. יחד עם זאת, ישנן עדויות ספציפיות המורות על כך כי יעילותם של מזרונים מסוגים מסוימים (למשל, מזרונים המשלבים משטחי קצף זיכרון, מזרוני-כוורת המכילים כיסי אוויר ומזרוני משטחי ג'ל תגובתיים) עשויים להפחית את הסיכון להופעתם של פצעי הלחץ יותר מהאמצעים אחרים.

(2) משך הזמן עד להופעת פצעי לחץ – בסקציה זו נכללו 10 מחקרים (7211 משתתפים, שמהם 699 שהתמודדו עם פצעי לחץ חדשים). גם כאן, התוצאות היו בוודאות נמוכה, אבל בהשוואה למשטחי קצף הזיכרון, למשטחי האוויר התגובתיים עשויים להפחית את הסיכון להתפתחות פצעי לחץ חדשים והחמרת מצבם של פצעי לחץ קיימים.

(3) יחס עלות – תועלת – למרות שרכיב זה בסקירת העל רלוונטי מאד עבור אנשים המתגוררים בחו"ל, עבורנו, הישראלים, אין לו כל משמעות, מכיוון, שממילא, מדובר בסקאלת מחירים שונה. יחד עם זאת, בעת בחירת מזרון לחץ, מומלץ לשים לב לרכיב זה ולהתייחס אליו כאל קריטריון נוסף המרכיב את הבחירה השקולה.

צרו עמנו קשר באמצעות:


השאירו פרטים ונחזור אליכם