איך להימנע מפצעי לחץ

איך להימנע מפצעי לחץ? פצעי לחץ הם אתגר בריאותי משמעותי המשפיע על מטופלים רבים, במיוחד אלו הנמצאים במצב מוגבלות תנועתית ממושכת או חולים במחלות כרוניות. הכאב ואי הנוחות הנובעים מפצעי הלחץ הם קודם כל פיזיים, אבל משפיעים גם על הנפש; וההתמודדות איתם יכולה להוביל לפגיעה משמעותית באיכות החיים. להלן נסקור את מנגנוני הכאב הייחודיים לפצעי לחץ, נדון באסטרטגיות להתמודדות עם הכאב ונבחן דרכים להפחתת אי-הנוחות תוך שימוש בטכניקות הסחת דעת ודמיון מודרך.

מנגנוני כאב ייחודיים הקשורים בפצעי לחץ

פצעי לחץ נוצרים כתוצאה מלחץ ממושך על אזור מסוים בגוף. הלחץ המתמשך על הרקמה פוגע בה בכמה אופנים שונים, שכל אחד מהם תורם לתחושת הכאב הנוצרת במקום:

  • איסכמיה (פגיעה בזרימת הדם): הלחץ על העור והרקמות מתחתיו מגביל את זרימת הדם לאזור הפגוע, מה שגורם להרס תאי הרקמה. התהליך הזה גורם לכאב חד ומשמעותי.
  • נזק עצבי: פצעים עמוקים עלולים לגרום לנזק לעצבים, מה שמעורר תחושת כאב נוירופתי המלווה בתחושות כמו נימול, צריבה, עקצוצים או דקירה באזורים שסביב הפצע.
  • תגובה דלקתית: ככל שהפצע מתפתח, הגוף מפעיל תגובה דלקתית בניסיון להילחם בזיהום ולתקן את הרקמות. תגובה זו יכולה להחמיר את תחושת הכאב כתוצאה מהפרשת חומרים המפעילים קולטני כאב.

כאבים כתוצאה מפצעי לחץ עשויים להיות מתמשכים או להופיע במקרים מסוימים (כמו במהלך טיפול או תוך שינוי תנוחה). באופן פרדוקסלי, ככל שהמצב חמור יותר כך הכאב מתעמעם, משום שפצעים חמורים יותר כרוכים בהרס נרחב של העצבים ולפיכך באובדן תחושה באזור הפצע.

אסטרטגיות להתמודדות עם כאב והפחתת אי-נוחות במהלך טיפול בפצעים

ניהול הכאב בפצעי לחץ מהווה חלק בלתי נפרד מהטיפול בפצע עצמו. להלן מספר כלים ואסטרטגיות יעילות להפחתת הכאב ולהקלת אי-הנוחות:

  • תרופות לשיכוך כאבים: לטיפול בסוגים מסוימים של פצעים ייתכן שניתן להשתמש במשככי כאבים מסוגים שונים. מומלץ להתייעץ עם הרופא/ה המטפל/ת לגבי משככי הכאבים המתאימים.
  • חבישות מתקדמות: קיימים סוגים שונים של מוצרים וחבישות לטיפול בפצע קשה ריפוי, כגון חבישת קצף המיועדת לספיגת הפרשות המאפשרת לשמור על אזור הפצע ברמת לחות מתאימה שמסייעת לריפוי ומפחיתה את הכאב במהלך החלפת החבישה. 
  • שינויי תנוחות: עבור מטופלים המוגבלים בתנועה, חשוב לשנות מדי פעם את התנועה כדי להקל על הלחץ המופעל על אזורי הגוף הרגישים לפצעי לחץ. שינוי תנוחה מדי זמן מה מסייע במניעת היווצרות פצעים חדשים ומקל על הכאב הנגרם מפצעים קיימים.
  • שימוש בעזרים חיצוניים: מזרנים ואביזרים מיוחדים שנועדו למטרה זו, כמו כרית נגד פצעי לחץ, יכולים לשפר את הנוחות ולמנוע נזק נוסף לרקמות. 

שימוש בטכניקות הסחת דעת ודמיון מודרך להקלת כאב

כאשר מדובר בכאב כרוני כמו זה הנגרם מפצעי לחץ, מטופלים רבים מפיקים תועלת גם משילוב של טכניקות הסחת דעת או דמיון מודרך כדי להקל על הכאב הפיזי ועל הסבל הנפשי. הנה כמה דוגמאות:

  • פעילות מהנה, כמו האזנה למוזיקה מרגיעה, קריאת ספרים, או משחקי מחשב עשויה להסיח את הדעת מן הכאב הממושך.
  • דמיון מודרך של מצבים נעימים, כמו הימצאות בנופים טבעיים או סיטואציות מרגיעות אחרות, עשוי להסיט את המיקוד מן הכאב ואף להפחית את התגובה הפיזיולוגית הקשורה בו. 
  • גם שיטות של מדיטציה ומיינדפולנס, הכוללות מודעות לנשימות, להרפיה ולנוכחות בתוך הרגע, עשויות להיות אפקטיביות בהפחתת תחושת הכאב ובשיפור ההתמודדות עם המצב הנפשי הנלווה לו.

 

סיכום – איך להימנע מפצעי לחץ?

אחד מן הפרמטרים לתיאור פצע הוא רמת הכאב הנלווה אליו, ויש לכך גם היבט נפשי ולא רק פיזי. עם זאת, בעזרת גישה כוללנית המשלבת טיפול רפואי, אסטרטגיות ניהול כאב ושיטות התמודדות פסיכולוגיות, ניתן להפחית את הכאב ואת אי-הנוחות הנלווים לפצעי הלחץ, ולשפר את איכות החיים.

צרו עמנו קשר באמצעות:


השאירו פרטים ונחזור אליכם