הגישה הרפואית בתחומים השונים גורסת כי הטיפול הטוב ביותר שאותו ניתן לתת למחלה או למצב רפואי מסוים, היא מניעתו מלכתחילה. גישת טיפול זו מתייחסת גם לתחומי האפידמיולוגיה (המחלות המדבקות), אולם היא נכונה אפילו יותר לתחומי הטיפול בהם כבר לרפואה יש מידע על התהליכים ועל הבעיות העתידות להתרחש, במידה ולא יינקטו האמצעים המתאימים. בהתאם לכך, תחום הטיפול בפצעי לחץ יתמקד, בשלב המוקדם שלו, בבחירת כרית לפצעי לחץ או מזרן שמטרתו מניעת התפתחותם של פצעי הלחץ, ורק, במקרה הצורך, כשהאמצעים האלה לא צלחו במשימתם, בטיפול בפצעים עצמם.ֿ
בחירת כרית לחץ
כיסא גלגלים הוא אחד מסוגי הציוד המוכרים ביותר בשימוש ע"י אנשים שהם בעלי מגבלת הליכה. לצידם של חופש התנועה והאפשרויות השונות שפותח השימוש בכסא גלגלים בפני האדם המוגבל, הוא עלול לגרום גם בעיות ואי נוחות, שהנפוצה (והכאובה) בהן היא פצעי הלחץ. ישיבה ממושכת, כמו גם שכיבה ממושכת, ללא שינויי תנוחה עלולות לגרום להפעלת לחץ מתמיד על הרקמות שבאזור הישבן. ולא רק רקמת העור החיצונית נפגעת בשל כך, אלא גם הרקמות התת-עוריות שבאזור עלולות להינזק כתוצאה מאי שינוי התנוחה במשך פרק זמן ממושכים.
התופעה מתחילה כשהיא נראית, לכאורה, כפצע שטחי באזור, אולם, עד מהרה, היא עלולה להתגלות כפצע לחץ בשלביו המתקדמים.
פצעי לחץ, בנוסף לסבל שהם גורמים למתמודד עימם, נחשבים גם כקשים מאד לטיפול, כך, שכאמור, הדרך היעילה ביותר להתמודד עימם, היא למנוע אותם, על ידי בחירת כרית הלחץ המתאימה.
סוגי כריות למניעת התפתחות פצעי לחץ
עד לפני זמן לא רב, כריות לחץ היו כריות ספוג פשוט שהכילו בליטות ששיוותה להן צורה של תבנית ביצים. הטכנולוגיות התפתחו לא מעט, וכיום, מתברר כי אותן "תבניות ביצים" לא רק שלא היו יעילות במניעת הלחץ ופצעי הלחץ, אלא גם שבמקרים מסוימים הן אף הגבירו אותו.
כיום, ישנם שני סוגי כריות עיקריים:
כריות הוויסקו – כריות העשויות מספוג זיכרון, המסוגל לפזר את הלחץ בצורה שווה על פני כל השטח
כריות תאי אוויר – המכונות גם כרית אוויר או כריות כוורת. הכרית מורכבת מכמות גדולה של תאי אוויר הנפרדים זה מזה, וגם הם מפזרים את משקל הגוף והלחץ שמפעיל גופו של האדם היושב על כל שטח הפנים של מושב כסא הגלגלים.
בנוסף לחלוקה לשני סוגים אלה על פי החומר שממנו עשויות הכריות, לכריות למניעת פצעי לחץ ישנם מאפיינים נוספים המבדלים אותן – החומר העוטף את הכרית, יכולות מניעת החלקה, עמידות בפני שחיקה, החברה המייצרת את הכרית, האחריות שמסופקת עם רכישת הכרית וכן הלאה.
כיצד בוחרים כרית למניעת פצעי לחץ?
ככלל אצבע מנחה, חשוב לזכור כי הכרית חייבת להתאים, ספציפית, עבור האדם שעבורו היא נרכשת. אנשים היושבים בכסא גלגלים לאורך זמן יושבים בצורה שונה האחד מהשני, הם נוטים קדימה או נוטים להחלקה במושב הכסא ועוד נתונים נוספים שעשויים להיות רלוונטיים לבחירת הכרית. לכן, חשוב, במידת האפשר, לדבר עם איש המקצוע המטפל באדם היושב בכסא גלגלים, ולבקש את המלצותיו, או, לחילופין, ניתן לבקש ממנו שיציין את המגבלות הקיימות. לדוגמה, עבור מי שיש בעיות ביציבות בעת הישיבה והוא מחליק במושב, תידרש כרית שיש בה שימת לב מיוחדת לבעיה זו. זו נקודה שרופא, פיזיותרפיסט, אחות, מטפל סיעודי יידעו לשים אליה לב בעת הטיפול, ולכך, יידעו גם לציין אותה, אם יישאלו על כך.
פצעי לחץ הם בעיה מוכרת שאיתה מתמודדים מרבית האנשים הנעים באמצעות כסאות גלגלים. אולם ניתן, על ידי בחירת כרית הלחץ הנכונה, להקטין, במידה ניכרת, את הסיכונים להיווצרותה.