פצעי לחץ הם תופעה שכיחה במיוחד בקרב אוכלוסיה קשישה. המיקוד בקבוצה זו צריך להיות בפעולות מניעה שימנעו את הופעתם של פצעי הלחץ.

הגיל והשינויים הפיזיולוגים, משפיעים על העור ומעלים את הסיכון להתפתחותם. בגיל זה תהליך ריפוי הפצע איטי יותר בגלל ירידה והאטה במערכת החיסון ובמערכת חילוף החומרים. עם מספר אביזרים פשוטים ניתן למנוע את היווצרותם.

במידה ואתה או מישהו מקרוביך נמצא בסיכון לפתח פצעי לחץ חשוב לשים לב לסימנים ולפעול למנוע את הופעת פצעי הלחץ. 

גורמי סיכון לפצעי לחץ:1

אנשים בריאים חשים במהירות בכאב שנוצר מלחץ יתר על חלק אחד בגופם. אך מצבי מסוימים משפיעים על  אופן התפיסה של כאב ומגדילים את הסיכון להתפתחות פצעים:

  • אנשים משותקים לרוב אינם חשים לחץ או כאב באזורי גופם המשותקים.
  • אנשים הסובלים מסוכרת במשך שנים רבות חשים לעתים פחות כאב ויתכן כי לא יבחינו בלחץ יתר על איבר בגוף.  סוכרת יכולה להשפיע גם על זרימת הדם בגוף.
  • הפרעות במחזור הדם, אולי כתוצאה מטרשת עורקים, מקשים על הדם להגיע לאזורים פגיעים בעור.
  • תזונה לקויה היא גורם סיכון נוסף עבור אנשים מרותקים למיטה. לאנשים אלה לרוב אחוזי שומן נמוכים ויחד עם המעטה בשתייה ובקלוריות העור שלהם הוך דק יותק ופחות עמיד.
  • חיכוך כמו במקרה ששתי שכבות עור המתחככות זה בזה, עלולים לפגוע בעור עוד יותר. זה עשוי לקרות כשאנשים המרותקים למיטה שלהם מוזזים ועורם מתחכך על הסדין. התנועה דוחפת את שכבות העור השונות זו אל זו: השכבה העליונה מתחכחת עם הסדין ולא זזה,  השכבות הפנימיות האחרות זזות ומתככחות זו בזו. זה יכול לגרום לאדמומיות ולפגיעות שטחיות בעור.
  • בריחת שתן: עור שנחשף לשתן, צואה או זיעה במשך שעות נוטה יותר לגירוי ונזק. זה יכול להגרם כאשר עשה שימוש בחיתולים והם נותרים רטובים לפרקי זמן ארוכים.

כיצד ניתן למנוע הופעת פצעי לחץ?

קשישים רבים מגיעים למצב סיעודי בו הם נדרשים לשהות זמן ממושך במהלך היום במיטה. מצב זה כמובן מגדיל את הסיכון לפיתוח של פצעי לחץ ועל כן חשוב מאד להתאים להם את המזרן הטוב ביותר. אל תתפשרו על פחות ממיטה סיעודית איכותית ביותר, שם המזרן יהיה באיכות טובה ויפחית את הסיכוי לפתח פצעי לחץ מטרידים. זה עשוי בהחלט למנוע מצבים של סבל רב מצד היקרים לכם.

אם מישהו צריך לשבת או לשכב מבלי לזוז זמן רב – גם אם רק לכמה ימים – חשוב להפחית את הלחץ על חלקי גופו הנמצאים בסיכון הגבוה ביותר באמצעות מיקום מחדש וסיבוב קבוע.

משטחים תומכים מיוחדים יכולים גם לעזור להקל על חלק מהלחץ. למשל, ישנם מזרנים מיוחדים וכריות מיוחדות. 1

לכן החוק הראשון במניעת פצעי לחץ, הוא פיזור אחיד ושווה של הגוף על פני המשטח עליו הגוף מונח.

בין אם מדובר בכרית ישיבה לכסא גלגלים או במזרן, ככל שאלה מפזרים את משקל הגוף על פני שטח הפנים של המנח עליו מונח הגוף, כך הלחץ על הרקמה באזור המגע יורד וכתוצאה מכך מופחת הלחץ המופעל על הרקמה.1

זו למעשה הטכנולוגיה העומדת מאחורי כל המזרנים והאביזרים המיועדים לטיפול ולמניעה של פצעי לחץ-  כולם פועלים לצורך פיזור אחיד של משקל הגוף על מנת להפחית ככל הניתן את הלחץ הנוצר ממגע הגוף במנח מנוחה.

3 פעולות נוספות שיסייעו לכם במניעה

  • בדיקה קבועה של אזורי הגוף הפגיעים. בדיקה כזו תאפשר לכם להגיב מהר יותר אם יש סימנים מוקדמים לכיב לחץ.
  • שימוש בקרם לחות לטיפול בעור יבש. אם האדם איננו עצמאי, יש להחליף חיתולים ומצעים רטובים באופן קבוע.
  • לוודא שהאדם שותה ותזונתו מאוזנת: אי קבלת מספיק נוזלים או תזונה עלולה להחליש את העור עוד יותר.
  •  
 

מקורות:

     Pressure ulcers: Overview

בחזרה למתחם תוכן פצעים קשיי ריפוי >>

צרו עמנו קשר באמצעות:


השאירו פרטים ונחזור אליכם