מהו ניתוח איליאוסטומיה?
ניתוחי איליאוסטומיה מוגדרים כניתוחים שכיחים למדי, שאותם כבר אלפי אנשים בישראל לבדה עברו. רוב המנותחים שבו לתפקודם הרגיל ונהנים כיום מאיכות חיים טובה. בניתוח האילאוסטומיה יוצר המנתח פתח בדופן בטנו של המנותח, דרכו הוא מוציא את קצהו הסופי של המעי הדק, וזאת, בכדי לאפשר לפסולת ולגזים הנוצרים במערכת העיכול מוצא אל מחוץ לגוף. הניתוח כולל כריתה חלקית / מלאה של המעי הגס, כמו גם הטיית קצהו של המעי הדק וחיבורו לדופן הבטן. אל קצה המעי הדק המחובר לדופן המעי מוצמדות שקיות סטומה, שמטרתן לקלוט את ההפרשות של מערכת העיכול, כחלופה לשימוש הטבעי בפי הטבעת.
ניתוח אילאוסטומיה והסיבות לביצועו
ניתוחי אילאוסטומיה מבוצעים כחלק מהליך שמטרתו ריפוי או הקלה על תסמינים במצבים מסוימים. אולם, טרם נעסוק בניתוח עצמו, חשוב להכיר את המערכת שדרכה עובר המזון, בכדי להבין את הנסיבות המחייבות ביצוע ניתוח כזה.
לאחר אכילת המזון, המזון הלעוס עובר מהקיבה אל מעי הדק, החלק בגוף בו מבוצעים תהליכי העיכול וספיגתם של הנוטריאנטים (אבות המזון והחומרים המזינים שבמזון). מרבית הנוזלים ושאריות מזון אשר לא ניתנות לעיכול יעברו הלאה, אל המעי הגס, להמשכם של העיכול והספיגה. ככל שהמזון מתקדם לאורך המעי הגס, נספגים ממנו יותר נוזלים ומלחים בדפנות המעי, והצואה הנוצרת, בסופו של התהליך, תהיה מוצקה יותר. פי הטבעת, שנמצא בסיומו של המעי הגס, היא סוגר שרירי שמאפשר שליטה רצונית על פתיחתו וסגירתו. כך שבעוד כל תהליך עיכול המזון בקיבה ובמעיים אינו רצוני, שני הקצוות של המערכת (הפה המעורב בתהליך הבליעה, ופי הטבעת האחראי על הפרשת הצואה) הם החלקים שפועלים בה באופן רצוני ויזום.
הסיבות האפשריות לצורך בניתוח אילאוסטומיה
קיימות מספר סיבות אפשריות להתעוררות בצורך להטות ולנתב מחדש (בין אם באופן זמני ובין אם באופן קבוע) את הדרך שאותה עובר תוכן המעי באופן טבעי. הנה כמה מהבולטות והנפוצות שהן:
פגיעה / פציעה חמורה בפי הטבעת
קיומם של גידולים, מחלות דלקתיות ו / או פוליפים לאורך המעי הגס, המחייבים הסרת חלק מהמעי או את כריתת כולו
הימצאותן של תופעות שאינן מאפשרות למזון לעבור את המסלול שאותו הוא אמור לעבור כהלכה (למשל, חסימות של המעי, הידבקויות וכיו”ב)
במסגרת הניתוחים שמטרתם שחזור פי הטבעת ומבוצעים בנסיבות שונות, מבוצע ניתוב זמני מחדש של תוכן המעיים בכדי לאפשר לפי הטבעת להתאושש ולהחלים
הטיפול בסטומה
אם כן, כפי שמובן מהכתוב לעיל, מטרת יצירת הסטומה (אותו פתח בדופן הבטן שאליו מתחבר קצה המעי הדק) בניתוח אילאוסטומיה היא יצירת “תחליף” לפי הטבעת ואיסוף ההפרשות הנוצרות במערכת.
לאחר ניתוח אילאוסטומיה דרך ההתרוקנות הגוף מהפרשותיו משתנה – חלק מתהליך ספיגת הנוזלים נפגע, ולכן, מרקמן של היציאות יהפוך לנוזלי או לדייסתי. בנוסף, בניגוד לפי הטבעת, פתח הסטומה אינו מכיל שריר רצוני הסוגר ופותח אותו בהתאם לרצון האדם, כך שאין לאדם שליטה על ההפרשה היוצאת דרך הפתח, ואין לו תחושה של “צורך” או צורך להתאפק מההליכה לשירותים.
הציוד המוצמד לפתח הסטומה לאחר הניתוח מורכב משקית שמטרתה קליטת הפרשות (שקיות סטומה), ממגן עור וממנטרלי ריח. בהתאם לצורך, לפעמים, מתווסף וציוד נלווה נוסף. קיים כיום מגוון נרחב של אביזרים וציוד, המיוצרים ומופצים בישראל על ידי החברות והיצרנים השונים. את המוצרים השונים ניתן להשיג במקומות שונים (קופות החולים, בתי מרקחת אתרי אינטרנט וכד’), ולעיתים, יהיה צורך לבחון ולנסות בשיטת הניסוי והטעייה מספר מוצרים דומים בכדי לבחור מהם את המוצר המתאים ביותר.
חשוב לזכור, בעיקר בתקופה הראשונה לאחר הניתוח, שנדרשות למנותח לא רק ההדרכה הטכנית (העוסקת באופן שבו יש להשתמש בשקיות הסטומה, באיזו תדירות יש להחליפן וכד’), אלא גם תמיכה נפשית מסוימת. זאת, מאחר ובחלק מהמקרים, גם אם השימוש בשקית הסטומה הוא זמני, המנותח עלול לחוות משבר נפשי, שעיקרו נסב מסביב לירידה בדימוי הגוף שלו ובתחושה כי לעולם הוא לא ישוב לחיות חיים “רגילים”.